I dag er den attende februar, og Gambias frigjøringsdag på linje med vår syttende mai. På 1800-tallet, var Senegal og Gambia Rivers slitt mellom England og Frankrike som begge ville ha landene til politisk, økonomisk og komersiellt bruk. I det nittende århundre ble det en Britisk koloni. Slavetiden var som mange steder helt grusom, og det gambiske folk ble torturert og mishandlet. Nesten tre millioner mennesker døde i kolonitiden. Først etter andre verdenskrig, den attende februar 1965 ble Gambia erklært et selvstendig land og etablerte sitt eget flagg. De var frie, for første gang på omtrent tre hundre år. Dere skulle vært her! Feiringen var helt fantastisk. Cobra som jeg fortalte om, tilbød seg å kjøre oss og hjelpe oss, og etter å ha sett de folkemengdene var vi glade vi hadde sagt ja. Han viste oss det nye parlamentet som bygges, ledet oss igjennom sinnsyke folkemasser og opp på en tribune hvor vi kunne se på militæroppvisningen. Borgemesteren talte, og vi fulgte lamslått med på alt som foregikk rundt oss. Smilende gambiere så langt øyet kunne se (alltid smilende igrunn), det gambiske flagget over alt, flotte tradisjonelle drakter, masse masse deilig mat i alle salgsboder, og ikke minst så mye lykke! WOW. Dette var virkelig en opplevelse, en av de erfaringene jeg kommer til å huske livet ut.

Every February eighteenth, the people of Gambia celebrate their day of independence. In the 1800´s, England and France constantly argued dominating the regions Senegal and Gambia rivers. In the 19th century, it became a British colony. The slave trade was horrible, and the Gambian people got tortured and abused. Almost three million were victims of this colonial period. Only after the Second World War, at February eighteenth 1965, Gambia was granted full self-government and established their own flag. They were free for the first time in approximately three hundred years. You should have been here, the celebration was absolutely stunning! Cobra who I told you about, offered to go with us and as we saw the crowds we were happy we said yes. He led us trough, and we watched the military parade with amazement. Smiling people everywhere (as usual, really) , the Gambian flag, traditional garbs, loads of delicious food and drinks and so on. MIND BLOWN. I can´t believe we got to be a part of it, but it´s one of those moments I´ll never forget.

Originally published 22.02.14